Skam (Szégyen)

skam_sorozat_screenshot_20170105201500_2_original_1150x645_cover.jpg

A Skam egy norvég, tini dráma sorozat, ami egy fiatal társaság életét mutatja be, akik ugyan abba az oslói gimnáziumba járnak. Minden évadban más karakter kap főszerepet, és mindig más témát helyez figyelembe, így más-más szemszögből is betekintést nyerhetünk a sorozatba, de természetesen a többi szereplő is figyelmet kap, de csak mint mellékszereplő vannak jelen. Összesen 4 évadot forgattak, ami valljuk be nem túl sok, és ha már Te is elkezded nézni, biztos vagyok benne, hogy azt fogod kívánni, hogy bár sose érnél a végére.  Bár magyar szinkron nem készült, felirattal megtalálhatjátok. Én például kifejezetten örülök neki, hogy kénytelen voltam feliratosan nézni, hiszen a norvég nyelv olyan jól cseng. A sorozat kiemelten kezeli a fiatalok életében a szociális médiát, rávilágít, hogy ezek az internetes felületek mennyire elengedhetetlenek a tinik életében. 

Nézzük az évadokat!

tumblr_oruc4tkak21qk88rvo4_500.gif

Az első évad Eva-ról szól ami az ő párkapcsolati nehézségeire, a magányára és az identitás keresésére fókuszál. Evanak párkapcsolatban van Jonassal ami elég rég óta tart már, minden happy aztán egyszer csak beüt a gebasz, Eva csinál egy elég nagy hülyeséget és innentől halad lefelé a lejtőn. Eközben Eva megismerkedik Chrissel és Vilde-vel majd Noora-val és Sana-val, és megalakul az a lánycsapat ami köré a sorozat épülni fog. 

c3709afc27e214cb94c78ddd9d19f79e.jpg

A második évad személyes kedvencem. Noora karakterét imádom, nagyon jól eltalálták, egy őszinte szájú, vagány csajszi, aki összehabarodik Williammel, aki egy igazi rossz fiú, pedig tudja, hogy nem lenne szabad, hiszen barátnője, Vilde is Williambe szerelmes, és le is feküdtek egymással még mielőtt Noora képbe került volna Williamnél. Ebben az évadban a szexuális zaklatás, bizalom, a szexualitás és a megcsalás jelenik meg mint probléma. 

cv81jrtweaew-hf.jpg

A harmadik évad kicsit eltérőbb mind az eddigi kettő, hiszen most nem egy lány került a középpontba, hanem egy srác, Isak. Az előző évadokban is meg-meg jelent már a karaktere és voltak is utalások a szexuális beállítottságára, de igazán csak a harmadik évadban derül ki, hogy Isak a fiúkhoz vonzódik. Lesz is egy párkapcsolata Evennel aki elég bonyolult figura. Az ő története az előítéletek leküzdéséről és az érzései elfogadásáról szól. 

sanabild_1080x720_acf_cropped-large.jpg

Elérkeztünk az utolsó évadhoz, amiben Sana a főszereplő. Itt főként Sana valllásossága miatt az iszlám vallás kerül előtérbe, és a vallásossággal kapcsolatos összes megválaszolandó kérdéssel. Vajon Sana a vallása ellenére eltudja fogadni a barátai életvitelét? Egyáltalán lehetnek barátok, így, hogy ők nem az iszlám vallás előírásai szerint élnek? Az iszlám iránti előítéletek és annak megkérdőjelezése mind megjelennek az évad folyamán., de Sana akármilyen visszahúzódónak is tűnik, azért neki is kiborul a bili és elkövet ez internetes gaztettet ami nagyban befolyásolja az évad kimenetelét. 

skam.jpeg

Összegezve szerintem ez egy kitűnő sorozat, ami végre nem csak a fényűzésről és unikornisokról szól, hanem valósan előforduló problémákról a tinédzserek életében, és ez a tapasztalat amit ez a sorozat ad nekünk akár még a hasznunkra is válhat, úgyhogy taps taps Julie Andem-nek aki ezt a sorozatot létrehozta, hiszen ez egy szuper kis sorozat. 

KATTINTS A SOROZATÉRT!